Om siden

Billederne her på sitet er et lille udpluk fra min samling. Jeg startede på at samle emaljeskilte i 1977. Grunden til at jeg startede, var en reklame fra en maler forretning, hvor der var et foto af en stue med 7 gamle emaljeskilte placeret over sofaen.

Det syntes jeg så spændende ud, så jeg satte en annonce i "Pulterkammeret" i Fyens Stiftstidende den kommende søndag. Og der var bid, 2 reflekterede på annoncen den dag. Så jeg startede bilen og kørte til det nedlagte Sødinge Bryggeri ved Ringe, hvor en ung mand havde et Carlsberg skilt til salg, som jeg købte for en halvtredser.

Så det er mit første skilt i samlingen. Det andet skilt den dag var et Zebra Ovnsværte som jeg købte i Odense. Grundlaget for min samling var lagt, og jeg fortsatte med at annoncere i Pulterkammeret, senere i gratisomdelte aviser, Den Blå Avis, osv. Jeg fik hurtigt kontakt med andre samlere rundt omkring i landet, og vi handler og bytter selvfølgelig meget indbyrdes. Jeg køber også en del skilte på auktioner. Efter at Internettet er blevet hver mands eje er jeg begyndt at købe skilte rundt omkring i Europa, specielt øl skilte fra Belgiske trappistbryggerier har min store interesse. Jeg har kontakt med en del samlere rundt omkring Europa.

Hovedparten af min samling i dag består af motivskilte fra før 1950. Jeg har skilte inden for de fleste genrer. Købmand, bryggerier, tobaksreklamer, skibsruter,forsikringsselskaber, auto,landkortskilte, landbrug, postvæsen, ambassader, olieprodukter, osv. Jeg har også nogle der er fremstillet inden for de sidste 20 år. Der er mange bryggerier, både her og i udlandet der er begyndt at få fremstillet emaljeskilte igen, primært som dekoration på restauranter.   

 

Emaljeskiltene havde deres storhedstid fra sidst i 20erne og frem til 2 verdenskrig.


Emaljeskiltesamlere er i dag en broget flok på vel omkring 150 stk. her i landet.  Lige fra en samler der kun har et par stykker hængende som dekoration, til  samlere der har dekoreret hver en kvadratcentimeter  vægplads fra kælder til kvist. Der er ikke nogen klub eller forening for skiltesamlere.

Nogen tager alt, bare det ligner en emaljeskilt, for så at reparerer det op med spartel og maling.

Andre vil kun have skilte der er i "mint condition"

I starten reparerede jeg selv skiltene lidt hvis de havde hjørneafslag  eller et stenslag  på fladen. Det er jeg dog holdt op med igen for mange år siden, da det altid kan ses. I dag er der ingen seriøse samlere der vil have skilte med reparationer på mere. 

 

 


skiltesamler.dk  blev lanceret i 2002. 

Läkerol skiltet her er  kopi af det oprindelige som kan ses andet sted her på sitet . Jeg købte det under et besøg på  emaljeskiltefabrikken Svea øst for Göteborg i 2003. Fabrikken fremstiller stadig emaljeskilte.

Justervæsenet. Skilt fra 1910.

Med guldbogstaver.

Bona margarine med Hans & Grethe. Jeg købte skiltet på Egeskov marked i 1978. Jeg tog derned efter fyraften, og faldt over skiltet til 800 kr. Jeg mente da at når det endnu ikke var solgt, så kunne prisen vel godt trykkes lidt, så det endte med at jeg gav 400.- for det!

Dengang var det et af landets bedste kræmmermarkeder, og det blev altid afholdt den 3 onsdag i september. Men i dag bliver det afholdt over en hel weekend, uden noget af værdi at komme efter, ja hvis man er på jagt efter 10 par tennissokker så er der gode muligheder! Så lad være med at spilde tid på det.

Orval skiltet er fremstillet på Emaillerie Belge i Brussels.  Jeg besøgte dem  i 2008, for at få lavet et emaljeskilt af Danmarks bedste øl, men vi blev aldrig enige om det! De er også still going strong.

Fransk ølskilt

Freiles Kaffe. Et af de bedste norske emaljeskilte. Fremstillet i 1920