Stationsskilte

Stationsskiltene, som de i daglig tale kaldes blandt skiltesamlere blev fremstillet i formatet 58 x 58 cm. Det første af slagsen blev fremstillet i 1928 af Johs. Thejll i København. Det var dog først i 1933 at standardiseringen slog helt igennem, og frem til 1965 var de stort set fast inventar på alle jernbanestationer og trinbrætter. I andre lande brugte man ikke den form. Det var for det meste landsdækkende firmaer der reklamerede, men også helt lokale skilte blev fremstillet.

Et eksemplar fra min samling forestiller Hotel Alhambra fra Sønderborg. Hotellet fik fremstillet skilte til ophængning på stationer i Sønderborg. Bygningen er et fremragende eksemplar på jugendstilen fra begyndelsen af 1900 tallet, hvor Sønderborg hørte under Tyskland.

Det blev opført i 1908. I dag er det omdannet til ejerlejligheder. Det ligger i Sundgade lige ved siden af Chr. X bro over Alssund på Jyllandssiden. Bygningen fik lagt nyt tag på i 2019, og er fredet.

Skiltet er fra 1935.  

Et af de mest populære er uden tvivl Ginge skiltet med manden der står og barberer sig, samtidig med at han spejler sig i et barberblad.

Skiltet med Coldings foderblandinger som forestiller en glad ko i stalden er tegnet og signeret af Storm P i 1935.

Jeg har dog 3 skilte i min samling som blev fremstillet i et større format. 65 x 65 cm. Det er alle foderstofskilte, fra firmaet Maegaard med henholdsvis hønse, kreatur og svinefoder.

DSB pillede skiltene ned i 1965.


Randers Dagblad med avisforside fra lørdag den 4 maj 1935 Foto af Lillebæltsbroen på forsiden.